Żywienie papug – co papugi powinny spożywać?

Ogólnie o papugach

Papuga to ptak, który towarzyszy człowiekowi od dawna. Towarzyszą nam różnorodne opowieści o inteligencji i sprycie tego niezwykłego ptaka, który chyba jako jedyny potrafi naśladować ludzki głos. Zakup papugi nie może być jednak powodowany kaprysem. Wszystko trzeba dokładnie przemyśleć i poczytać, dowiedzieć się o zwyczajach papug, by podjąć jak najbardziej świadomą decyzję. Najlepiej kupować papugę bezpośrednio od hodowcy, który wie najwięcej na temat jej obyczajów, zachowania. Możemy też u źródeł dowiedzieć się, czym karmić papugi, a nawet uzyskać trochę pokarmu na pierwsze dni pobytu w nowym otoczeniu, by stres związany z przeprowadzką był jak najmniejszy.

Czym karmić

Osoby, które są na początku swojej przygody z hodowlą papug uważają, że papugi najbardziej lubią ziarna, szczególnie ziarna słonecznika. Jak zwykle takie powszechne sądy mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Każdy jednostajny pokarm, choćby najlepszy, nie powinien być podstawą diety. Wyobraźmy sobie, że przez cały czas jemy tylko jedno określone danie, choćby było najsmaczniejsze, po pewnym czasie będziemy nim znudzeni, a dodatkowo jednostajność diety na pewno da się nam we znaki. Pokarm dla papug tez wiec powinien być różnorodny i staranie dobrany.

papuga
Źródło zdjęcia: Pixabay.com

Oczywiście od czasu do czasu możemy korzystać z pokarmu gotowego, który można kupić w każdym sklepie zoologicznym albo zamówić przez internet. Jeśli jednak poważnie myślimy o hodowli powinniśmy samodzielnie nauczyć się przygotowywać mieszanki z ziaren oraz zobaczyć czym urozmaicić pożywienie naszego pupila. Przygotowując mieszankę z ziaren pamiętajmy, by były one kupowane jedynie w sprawdzonych punktach i nie zakażone szkodnikami. Ma to zasadnicze znaczenie w żywieniu papug i innych ptaków hodowanych w domu. Jakie ziarna warto stosować w mieszankach. Otóż należy wśród najbardziej wartościowych wymienić: różne rodzaje prosa, owies bezłuskowy, sorgo, kukurydza biała i czerwona, różne rodzaje słonecznika, surowe orzeszki ziemne.

Warzywa i owoce

Nie tylko ziarna są przysmakiem  papug. Hodowcy powinni pamiętać, by papugi miały dostęp do świeżych owoców, zwłaszcza w sezonie letnim. Należy jednak przestrzegać zasady, by nie kupować owoców w supermarketach i sklepach. Są one bowiem tak nasycone chemicznymi konserwantami, że spowodowałyby więcej szkody niż pożytku. Owoce i warzywa nie muszą mieć idealnego wyglądy, ważniejsze jest, by pochodziły z pewnych źródeł. Można na przykład takie okazy wyhodować na własnej działce, bez używania nawozów. Do szczególnie ulubionych przysmaków należą: jabłka, truskawki, winogrona, czereśnie, gruszki, pomarańcza, papryka, marchewka, pomidory, czerwone buraczki, kalafior, brokuły oraz inne warzywa i owoce nam dostępne. Raz na tydzień warto też dać papudze orzechy, mogą być włoskie albo laskowe. Warzywa nie muszę być koniecznie podane pokrojone lub rozdrobnione. Czasami można przygotować dla papug zabawki z owoców. Można na przykład powiesić na sznurku dorodną marchewkę lub przygotować spiralkę z ziemniaków lub pietruszki. Warto też zbierać przemrożone owoce czarnego bzu i jarzębiny. W okresie zimowym będzie to znakomita porcja witamin.

papuga
Źródło zdjęcia: Pixabay.com

Inne przysmaki

Świeże gałązki drzew zawierają wiele minerałów, zawartych w sokach drzew. Można podawać gałązki wierzby, jabłoni, gruszy, pędy winorośli, porzeczki, zwłaszcza czarnej. Przy podawaniu tych smakołyków można też zastosować element zabawy. W okresie lęgowym żywienie papug ma szczególne znaczenie. Wtedy można kupić specjalne dodatki witaminowe, które dostaniemy bez problemu w sklepach. Warto też przygotować specjalny pokarm, którego głównym składnikiem jest kurze żółtko. Oczywiście jako musi być ugotowane na twardo, ale już nie musimy się kłopotać obieraniem ze skorupki. Jajko drobno szatkujemy, dodajemy starte jabłko, surową marchewkę i odrobine bułki tartej. Starannie wymieszaną substancję podajemy papugą. Wiosną, kiedy najtrudniej o witaminy, warto hodować kiełki, które są doskonałym dodatkiem do tradycyjnego pożywienia. Nie mogą być jednak na nich nawet najmniejsze ślady pleśni.